Novi Sad
21.03.2012.
14:45 > 07:38
Umesto da ispoštuje presudu Ustavnog suda kako bi se izjednačile plate stomatolozima koji rade na tržištu i onima koji plate dobijaju od Fonda, Dom zdravlja doneo je novi pravilnik prema kom su svim zubarima plate smanjene za oko 30 odsto.
  • 26.03.2012 21:50
    slazem se sa anom
    Apsolutno se slazem sa Anom.Ne zaradjuju stomatolozi samo za platu,nego i za materijal,popravke skupih aparata,putni trosak,pa plata kada su na godisnjem ili kolege koje su na bolovanju,pa specijalizacije...Naravno da tako ne funkcionise samo dz Novi Sad,nego i mnoge druge vece stomatoloske sluzbe,kao sto su Pancevo,Subotica...Tek sada je haos,kada su ti pravilnici proglaseni neustavnim.Potpuni raskorak realnosti i onoga sto ustavni sud misli da je pravda...
  • Ana

    22.03.2012 17:20
    @ Bili, Anonimusi i svi ostali koji se osecaju prozvanim

    O da, ja imam pojma o cemu pricam i to veoma, te sam iz tog razloga i ostavila komentar. A vi pitajte nekog privatnog stomatologa koliki su troskovi njegove ordinacije i koliko treba da zaradi da bi samo troskove pokrio. Uostalom neki dan u busu slusam zenu kako prica drugoj upravo o ovome sto se desava i kaze povodom presude Ustavnog suda " Bas me briga dobicu pare, odem na posao i citam knjigu". E vidite, ja to nisam izmislila to sam svojim rodjenim usima cula u javnom prevozu (slucajno znam da je ta zena stomatoloska sestra). Dalje, ja licno zakazem termin kod zubara, cekam mesec dana i kada dodje taj svecani trenutak ja se pojavim tamo a sestra mi kaze " Doktor ne radi". Ja izadjem iz ordinacija, a doktor prolazi pored mene. A isto tako licno znam kada je doktor( ne taj isti) u sred radnog vremena isao u svoju privatnu ordinaciju da odradi pacijenta! A sto se odluke Ustavnog suda tice, nju ne bih komentarisala, kao ni sam Ustavni sud. I uostalom ja sam ovde reagovala pre svega zbog naslova i teksta koji je objavljen i po kome ispada da je zubarima smanjena plata kao da oni imaju fiksne zarade, pa sad ispada da je nekome palo na pamet da im te plate smanji. Ako vec moze svako da pise komentare iako nema predstavu o cemu se tu radi, bar bi novinari trebali biti "obavesteni".
  • 22.03.2012 09:25
    Svetlana isto nema pojma
    Ako je tacno to sto Svetlana kaze kako onda ovaj moj drug stomatolog ima 20 pacijenata dnevno, non stop guzvu i svi hoce bas kod njega, ako je pijanica i fusher? Ti si ocigledno imala lose iskustvo, nisu svi stomatolozi u DZ sjajni, kao sto nisu ni svi privatni stomatolozi (a oni debelo naplate svoje usluge, cak i kada ne valjaju. Generalizujes stvari, a to nije dobro.
  • 22.03.2012 07:25
    Ni ana nema pojma
    Ovde su mnogi neobavesteni. Zubar koji recimo zaradi i preda 360.000 dinara (prosek 20 pacijenata na dan) dobije platu 68.000, a sestra oko 40.000, plus doprinosi oko 150.000. Gde ode onih dvesta hiljada niko nezna? I jos nesto. Ustavni sud je doneo resenje da je ovakav nacin rada nelegalan (predstavlja mobing u najmanju ruku) a ovi "politicki podoban kadar" koji vode dom zdravlja nece da resavaju problem i tvrde da je sve po zakonu, i pored odluke suda da nije. Licno poznajem jednog od ovih zubara i mogu vam reci da skoro niko od njih nema svoju privatnu ordinaciju. Samo zubari koji dobijaju platu od drzave a ne rade ni cetvrtinu posla kao ovi na Trzistu, imaju snage da popodne rade i privatno. Ova Ana komentarise nesto o cemu nema pojma. Ovde je rec o cistom bezakonju i kradji, tj. nelegalnom poslovanju, gde su osteceni zubari, njihove stomatoloske sestre i tehnicari. Podrska zubarima, to su nasi zubari, i velika vecina njih posteno odradjuje svoj posao!
  • Bili

    22.03.2012 07:15
    @Ana
    Da li svi stomatolozi u drzavi moraju da sebi+sestri+... zarade tih 200000 din, ili SAMO oni u DZ Novi Sad? Da li je recimo to tako i u Zablju, da ne kazem Beogradu? Reci ti meni da li je to normalno? U DZ NS traje pilot program od 2005.godine - stomatolozi se NE primaju, samo salju u penziju ili im daju otkaz ako 3 meseca ne zarade tih 200000 din. 11 pacijenata dnevno kazes? Sta mislis da li je to malo ili mnogo? Ja recimo mislim da je to mnogo, treba 11 ljudi da ti pokuca svaki dan, a ni fizicki nije lako posteno odraditi toliko plombi ili vadjenja.
    zasto je to tako? Odgovor je jednstavan - upravo zele da gurnu sto vise tih stomatologa da otvaraju svoje privatne ordinacije i da ih se rese. Samo ne znam zasto to isto ne urade na nivou cele zemlje nego samo u DZ Novi Sad. I treba da se bune, strajkuju i traze odgovornost bande iz SPS koja je preuzela na sebe prljavi posao "ciscenja" DZ NS od zubara.
  • svetlana

    21.03.2012 21:02
    Bolje
    da se ne bune, jer rad stomatologa Doma zdravlja Novi Sad se ne moze porediti po kvalitetu sa radom privatnika i stomatologa sa Stomatoloskog fakulteta! Pijanci, fuseri, los materijal /pokraden?/ i nikakva odgovornost za mucenje i pljacku pacijenata !!!
  • Ana

    21.03.2012 19:39
    nemate pojma
    Gospodo novinari, prvo biste se trebali informisati o onome o cemu pisete pa tek onda objavljivati ovakve tekstove. Ta gospoda zubari za koje vi navodite da su im smanjenje plate 30%, svoje plate zaradjuju na trzistu od naplate usluga pacijentima i njihove plate se ne finansiraju iz fonda. Znaci oni svoje plate moraju da zarade kao sto ih zaradjuju i privatnici, ali gospoda bi htela da sve sto naplate ode njima u dzep a troskove, doprinose i poreze na zarade, materijal i ostalo da placa neko drugi. Dalje vecina njih ima i svoje privatne ordinacije i veoma dobro znaju kako sistem funkcionise. Znaci zubar treba da zaradi svoju BRUTO platu kao i platu sestre, troskove prevoza, materijala itd. Da bi stomatolog dobio platu od 40000 din, a sestra od oko 25000 neto ( sto je bruto 70000 odnosno 40000)+ troskovi treba da mesecno napravi promet preko 200000 din. Uzimajuci u obzir da prosecan odlazak kod zubara nas gradjane izadje oko 900 din onda se lako moze izracunati da oni da bi premasili ovu cifru moraju primi 11 pacijenata dnevno. Ali to je njima mnogo, samo se pitam koliko ih dnevno odrade u privarnim ordinacijama. A to sto su kod nas zdravstveni radnici (ne svi ali vecina) nazalost navikli da plate primaju od drzave, a da u radno vreme ne budu na radnom mestu nego u svojim privatnim ordinacijama, e to je ovde glavni problem.
  • @bice bolje

    21.03.2012 18:41
    ..je u pravu
    Za koga glasati, ni za koga
    jer SVI SU do sada bili na vlasti

    da li kao SRS=SNS, sta su oni sve radili!treba se prisetiti
    ako je stiropor Toma sada predsednik SNS, ne znaci da je bolji, on je bio jedan od glavnih u SRS
    Sta uradi sve DSS na celu sa Kostunicom
    PUPS, sacuvaj bose i sakloni, komunisti - penzioneri

    SPS, e to je posebna prica...oni su i poceli pocetak kraja nas gradjana-jeste da je to bilo sve "jako davno" a posledice u sada vidljive,
    za njihovo vreme postojala Dafina,Jezda, razno razni zajmovi za preporod(samo koga)

    Sto kaze narod, NOVACA VISE NEMA osim stranaka, koji i ovo malo zele da ocerupaju i na svoja konta da strpaju

    zato ne samo stomatolozi,
    nego svi da povedu racuna za koga glasati ili da li glasati
  • sdragan

    21.03.2012 18:41
    Krajnje je vreme da se dize revolucija...
    Nema vajda od strajkova,protesta,izbora i glupih glasanja...Ove stvari se resavaju govnjivim motkama!
  • Zubomir

    21.03.2012 17:00
    Ja
    od danas pocinjem da perem zube...
  • e, bas necu

    21.03.2012 15:17
    Ovo sve pocinje da lici na onaj cuveni vic - ako hoces da radis za 200 evra moras da zavrsis fakultet... Tuga!
  • Dr Petrović

    21.03.2012 15:09
    Onolike bandere u Beogradu



    A na njima javna rasveta.


    A komore nema.


    A nema ko da podvikne.


    A mozgovi zauzeti bežanjem iz zemlje.


    A?
  • ZoranNS

    21.03.2012 11:57
    Privatizovati a zdravstveno .....
    Privatizovati a zdravstveno da refundira deo troškova, biće jeftinije za državu a narod će imati bolje zube. Kako su do sada radili svaka plata im je velika, bar nekima.
  • Miky

    21.03.2012 11:26
    Da li imamo izbora?
    Ovi su uspeli da stvore perpetum mobile. Koga god birali dobićemo iste. Pa zar to nije sjajno... a naročito za njih. A prema najnovijim "sociološkim teorijama" tajkunskih nastavnika "mi smo masa kojoj je stalo samo da radi i da se ne pača u vlast"...Aferim!
  • -

    21.03.2012 09:09
    -
    zubari su im krivi za sve sta rade u zdravstvu.
    i prosli put je reforma pocela od njih.

    sto se mene tice-udri, ali i po ostalima.
  • ludilo

    21.03.2012 09:07
    mozga
    Sa jedne strane plate se smanjuju a inace su bile na nivou od pre pet ili vise godina. Sa druge strane cene osnovnih troskova hrane, goriva, komunalija su za to vreme tri puta skuplje. Pre tri godina za hiljadu dinara ste mogli da kupite sedamnaest litara evrodizela a danas mozete samo sest. Inflaciju od pedeset odsto u protekle cetiri godine i nezaposlenost da ne spominjemo. Direktno se sasvim smisljeno i namerno vrsi unistenje naroda a dokle ce to narod da trpi zavisi samo od njega.
  • don kihot

    21.03.2012 08:59
    licemeri
    vazno da ste lezilebovicima u gradskoj upravi vratili plate na staro i povecali za 10%, pa valjda je bitni kurs komunalnog policajca nego fakultet stomatologa!
  • MaloMorgen

    21.03.2012 08:30
    Bice bolje
    Da da! Za sve je kriva sadasnja vlast! Sve su pokrali i sada vise nema iz cega davati plate!

    Ali evo, sad ce izbori i SNS ce uzeti vlast i sve ce biti bolje! Ups! Izgleda da sam se ipak prevario. Pa i ovi drugi su lopovi, DOKAZANI jos dok su bili Radikali.

    Dobro, evo LSV... Joj i oni su... Jos gori...

    Onda, URS je spas! Ma nisu ni oni, Dinkic je vec pokazao ko je i sta je!

    ALO LJUDI, PARA VISE NEMA! NECE IH NI BITI! NE POSTOJI VLAST KOJA MOZE DA IH STVORI! SAMO BOG I TOPCIDER! BOLJE SE POBRINITE DA VIDITE KO IH JE POKRAO GDE SU NESTALE, PA VRATITE STA SE MOZE!
  • ало бре

    21.03.2012 08:09
    багро
    смањујете плату народу а повећајте исте посланицима !?!?
  • LOkalni Triciklista

    21.03.2012 08:05
    KOja sprdacina s narodom! Sve diletanti i "eksperti" se bave nasim sudbinama!
    Stomatolozi mislite za koga cete glasati na narednim izborima!
    Ovi do sadasnji cim ne znaju , a u vecini ne znaju sta da rade, oni po dzepu naroda!
  • Stari grad

    21.03.2012 07:51
    U štrajk! I to na ulicu! Ili pred ministarstvo, još bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna